Groentjessoep




Groentjessoep op De Schans

 

Op vrijdag 27 oktober 2023 zijn we, voor de tweede keer, gestart met Groentjessoep. Alle kinderen van de school krijgen iedere week een kop verse groentesoep tijdens de lunch. Tegelijkertijd leren ze meer over de groente waar de soep van gemaakt is. leerlingen uit de klas zijn de zogenaamde ‘Soupmasters’, helpen mee met het uitdelen en vertellen over de soepen.

 

Een paar reacties van de ouders vanuit de enquête van vorig jaar:

-        Ik ben erg blij met het aanbod van school. Mijn kinderen gaan hierdoor meer dingen proeven waardoor we thuis ook gevarieerder kunnen eten.

-        Door de variatie op school heeft mijn zoon kennis kunnen maken met verschillende soorten fruit, groenten. De tosti en soep op vrijdag waren zijn favoriet.

-        Heel veel kinderen eten samen en eten doordat ze samen zijn met andere kinderen. Dan eten ze vaak beter en dingen die ze thuis nooit of bijna nooit eten. Daarom is dit een supergeweldige activiteit op school. Ik hoop echt dat de soep volgend jaar weer start want kinderen raken zo geïnspireerd en worden bewust van wat ze eten en eigenlijk lusten

-       Ik vind het aanbod een heel goed initiatief, alleen maakt onze zoon er geen gebruik van i.v.m. zijn kritische blik. Maar ermee doorgaan vind ik wel van toegevoegde waarde

-          Mijn kind eet thuis wel soep, maar zij vindt het niet lekker op school.

 

Proeven en leren
“Als we kinderen op een leuke manier leren waarom groente eten goed voor ze is en ze tegelijkertijd laten proeven hoe lekker groente kunnen zijn, gaan ze groente meer waarderen en het meer eten.”, vertelt Anne van Boven, oprichter van Stichting Groentjessoep, een van de initiatiefnemers van Groentjessoep. “Daarom zijn we Groentjessoep gestart. Zo hopen we dat kinderen, en hun ouders, steeds vaker en meer groente gaan eten. Want op dit moment eet bijna niemand de aanbevolen hoeveelheid groente per dag. Dat is jammer, want uit steeds meer onderzoeken blijkt dat als je voldoende groente eet, je veel beter in je vel zit en je beter kunt concentreren en presteren. Wie wil dat niet?”

 

Kinderen leren elkaar

De soepen worden door een professionele kok gemaakt en zitten boordevol groente. Iedere week is een aantal kinderen van groep 7/8 ‘Soupmaster’. Onder toeziend oog van de onderwijsassistenten warmen deze Soupmasters de soep op en verdiepen ze zich in de groenten uit de soep. Gewapend met de soep en de opgedane kennis delen de Soupmasters de soep uit in de klassen en vertellen ze tegelijkertijd wat ze geleerd hebben over de ingrediënten.

 

Verspilling tegengaan

Groente is nummer 3 op de lijst van voedsel dat verspild wordt. Voor de initiatiefnemers een reden om de soepen van anders verspilde groenten te maken. “Bijvoorbeeld groenten die wel lekker zijn, maar er niet mooi uitzien en dus niet in de supermarkt verkocht kunnen worden. De stronken van bloemkool of broccoli die bij groothandels overblijven of de kopjes en kontjes van tomaten die bij het verwerken van de tomaten eraf worden gesneden. Ideaal om soep van te maken”, vertelt Diana van Bokhoven, medeoprichter van Stichting Groentjessoep. 

 Wilt u meer weten over Groentjessoep, neem dan contact op met

Diana van Bokhoven, diana@groentjessoep.nl, 06 – 1443 0780

 

De Schans staat klaar om de soepen uit te schenken en te delen.

<img width="460" height="302" src="file:///C:/Users/L5DF6~1.EMM/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image002.jpg" alt="Afbeelding met overdekt, tekst, meubels, bureau Automatisch gegenereerde beschrijving" v:shapes="Afbeelding_x0020_1">

 

Terug
Media
  • groentjessoep